Instructies na het plaatsen van een Mirena spiraal

Wat kun verwachten na het plaatsen van een Mirena spiraal?

Je hebt gekozen voor de Mirena spiraal als anticonceptie methode.spiraal

Mirena wordt bij voorkeur geplaatst tijdens de menstruatie  of in ieder geval binnen zeven dagen. Voordat de Mirena geplaatst kan worden, is het in ieder geval belangrijk te weten of er geen kans is dat je zwanger bent.

Na de bevalling wordt de Mirena geplaatst minimaal 6 weken en bij voorkeur rond 10 weken na de bevalling.

Het inbrengen van de spiraal kan wat pijnlijk zijn, daarom raden we aan een uur voor de afspraak 1000 mg Paracetamol in te nemen per tablet of per zetpil.

Na het plaatsen kan er wat vaginaal bloedverlies optreden sommige vrouwen voelen zich wat misselijk of draaierig.  Neem dan  extra rust. Ook kun je 1-2 dagen menstruatie achtige klachten houden.

Na het inbrengen van de Mirena zal het bloedingspatroon  meestal verminderen. Tijdens de eerste maanden na het inbrengen  zal soms onregelmatig bloedverlies optreden, meestal druppelsgewijs. Dit kan langere tijd aanhouden . Na  3-6 maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand.

Wanneer beschermt de Mirena tegen zwangerschap?

Als de Mirena direct aan het begin van de menstruatie wordt ingebracht ( binnen 7 dagen), ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Indien dit op een ander tijdstip gebeurt, dien je nog 7 dagen aanvullende anticonceptie (condooms) te gebruiken.

Meestal zul je de draadjes niet voelen tijdens het vrijen, mocht dit wel een probleem vormen, neem dan contact met ons op om de draadjes korter af te knippen.

Controle na het inbrengen van de Mirena:

De verloskundige maakt een afspraak met je voor controle van de Mirena  6 weken na het plaatsen, dit gebeurt z.n. echoscopisch. Als je wilt kun je ook zelf controleren of de Mirena nog goed zit: aan het einde van de menstruatie kun je met je vinger  voorzichtig de draadjes voelen zitten bij de baarmoedermond.

Wanneer raadpleeg je de verloskundige ?