Spiraal plaatsen

Anticonceptie en spiraal plaatsen

Na de bevalling zul je nog een paar weken wat bloedverlies hebben. Als je flesvoeding geeft, zal je cyclus meestal vrij snel weer op gang komen. Bij volledige borstvoeding duurt dit soms wat langer, maar borstvoeding werkt niet als anticonceptie! Het is dus verstandig om vanaf het moment dat je gaat vrijen anticonceptie te gebruiken, als je niet zwanger wilt worden.

Aan het einde van het kraambed zullen wij dit onderwerp met je bespreken en ook tijdens de nacontrole. Welke methode voor jullie het meest geschikt is, hangt af van:

 • je medische voorgeschiedenis
 • eerdere ervaring met anticonceptie en voorkeur
 • kinderwens in de toekomst
 • of je borst-of flesvoeding geeft.

Meer informatie is te vinden in de folder van stichting anticonceptie  Nederland. Heb je je keus gemaakt, dan kunnen wij ook anticonceptie aan je voorschrijven en de huisarts hiervan op de hoogte stellen.

Spiraal plaatsen

Kies je voor een spiraaltje, dan kun je deze laten plaatsen bij de verloskundigenpraktijk tijdens ons anticonceptiespreekuur. Je hoeft dit dus niet meer bij de huisarts te laten doen. Een spiraal plaatsen kan vanaf 10-12 weken na een vaginale bevalling. Ben je niet recent bevallen, dan wordt de spiraal geplaatst tijdens je menstruatie. Het plaatsen is dan eenvoudiger, omdat de baarmoedermond ietsje open staat.

Het is ook van belang zeker te weten dat er geen kans is dat je al zwanger bent!

 • Zorg dat je de spiraal van tevoren bij de apotheek hebt besteld( per recept)  en meeneemt naar de afspraak.
 • Neem een uur van tevoren 1000 mg Paracetamol.
 • We leggen van tevoren uit hoe het plaatsen in zijn werk gaat, je kunt dit nalezen op www.spiraalplaatsen.nl.
 • Na het plaatsen krijg je belinstructies waar je op moet letten.
 • Na 6 weken kom je nog een keer langs voor controle of de spiraal nog steeds op z’n plek zit.

Nieuwe cliënten

Ben je een nieuwe cliënt voor ons, dan maken we eerst altijd even een afspraak op het anticonceptiespreekuur. We brengen je (medische) voorgeschiedenis in kaart om je een passend advies te kunnen geven.

Verder spreken we dan ook met je door wat voor een soort spiraal past bij je wensen en medische voorgeschiedenis. Er zijn 3 verschillende soorten spiralen de Mirena, de Kyleena of de  T-safe spiraal.

Kosten

Anticonceptie voorschrijven valt onder de verloskundige zorg, die gedekt wordt vanuit de basisverzekering.

De aanschaf van spiraal kan met een recept bij de apotheek. Dit recept krijg je dan van ons. De kosten van de Mirena zijn afhankelijk van je verzekeraar het is verstandig om eventueel van tevoren te informeren wat de kosten hiervan zijn.

De Mirena hoeft pas na 5 jaar vervangen te worden.

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
  • erge hoofdpijn.
  • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
  • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
  • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.