Spiraal plaatsen

Anticonceptie en spiraal plaatsen

Na de bevalling zul je nog een paar weken wat bloedverlies hebben. Als je flesvoeding geeft, zal je cyclus meestal vrij snel weer op gang komen. Bij volledige borstvoeding duurt dit soms wat langer, maar borstvoeding werkt niet als anticonceptie! Het is dus verstandig om vanaf het moment dat je gaat vrijen anticonceptie te gebruiken, als je niet zwanger wilt worden.

Aan het einde van het kraambed zullen wij dit onderwerp met je bespreken en ook tijdens de nacontrole. Welke methode voor jullie het meest geschikt is, hangt af van:

Meer informatie is te vinden in de folder van stichting anticonceptie  Nederland. Heb je je keus gemaakt, dan kunnen wij ook anticonceptie aan je voorschrijven en de huisarts hiervan op de hoogte stellen.

Spiraal plaatsen

Kies je voor een spiraaltje, dan kun je deze laten plaatsen bij de verloskundigenpraktijk tijdens ons anticonceptiespreekuur. Je hoeft dit dus niet meer bij de huisarts te laten doen. Een spiraal plaatsen kan vanaf 8-10 weken na een vaginale bevalling. Ben je niet recent bevallen, dan wordt de spiraal geplaatst tijdens je menstruatie. Het plaatsen is dan eenvoudiger, omdat de baarmoedermond ietsje open staat.

Het is ook van belang zeker te weten dat er geen kans is dat je al zwanger bent!  spiraal

Nieuwe cliënten

Ben je een nieuwe cliënt voor ons, dan maken we eerst altijd even een afspraak op het anticonceptiespreekuur. We brengen je (medische) voorgeschiedenis in kaart om je een passend advies te kunnen geven.

Verder spreken we dan ook met je door wat voor een soort spiraal past bij je wensen en medische voorgeschiedenis. Er zijn 3 verschillende soorten spiralen de Mirena, de Kyleena of de  T-safe spiraal.

Kosten

Anticonceptie voorschrijven valt onder de verloskundige zorg, die gedekt wordt vanuit de basisverzekering.

De aanschaf van spiraal kan met een recept bij de apotheek. Dit recept krijg je dan van ons. De kosten van de Mirena zijn afhankelijk van je verzekeraar het is verstandig om eventueel van tevoren te informeren wat de kosten hiervan zijn.

De Mirena hoeft pas na 5 jaar vervangen te worden.