Baringshoudingen

Er zijn diverse manieren en houdingen waarin je kunt bevallen. Zolang jij en je kindje het goed maken kun je dat zelf beslissen. Tijdens de bevalling ervaar je meestal pas wat je het prettigst vindt. De meeste vrouwen bevallen op bed. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld op de baarkruk, staand, gehurkt, op handen en knieën of in bad. Uitgangspunt bij elke bevallingshouding is wat jij prettig vindt. Soms adviseren we je echter ook andere houdingen, bijvoorbeeld omdat je veel rugpijn hebt of omdat het persen niet genoeg vordert. We bespreken een aantal baringshoudingen.

Rugligging en halfzittende houding

Bij deze houding word je in het bed gesteund door kussens. Je partner zit meestal naast je op het bed. Tijdens het persen moet je je benen optrekken om meer ruimte te maken in je bekken. Het voordeel van deze houding is dat je tussen de weeën door goed kunt uitrusten. Het is ook een goede houding als het persen erg snel gaat en er geen tijd meer is om van houding te veranderen. Nadelen zijn dat het een minder natuurlijke baringshouding is en dat je snel moe kunt worden.

Zijligging

Dit kan een goed alternatief zijn voor de halfzittende houding als je veel rugweeën hebt of als de baby de inwendige spildraai niet goed kan maken.

Verticale bevalling

Bij een verticale bevalling zit je in hurkzit. De meeste vrouwen maken dan gebruik van een baarkruk. Door te hurken creëer je maximale ruimte in je bekken, je wordt een handje geholpen door de zwaartekracht en de baby volgt vrij natuurlijk het baringskanaal. Een nadeel van langdurig op de kruk zitten is dat je tussen de weeën door minder goed kunt uitrusten en dat er bij lang persen  meer zwelling  kan ontstaan in het zachte weefsel van de bekkenbodem. Als je graag op de baarkruk wilt bevallen, is het handig dit van tevoren aan te geven. We adviseren om een extra staande lamp in huis te hebben en een handspiegel.

Bevalling op handen en knieën

Het voordeel van deze houding is dat je maximaal ruimte maakt in het bekken . Het kan een fijne houding zijn als je veel last hebt van rugweeën.

Bevalbal 

Dit is een zitbal, waarop je tijdens het opvangen van de weeën op kunt zitten . Het is prettig bij rugweeën, omdat je tijdens het opvangen van de weeën heen en weer kunt wiebelen. Het is niet geschikt om mee te bevallen.  In het geboortezorghuis is een zitbal aanwezig.

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
  • erge hoofdpijn.
  • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
  • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
  • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.