Geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin staat wat je wensen zijn rond de bevalling. Een goede bevallingservaring kan een blijvend effect hebben op je zelfvertrouwen en de relatie met je kindje. Dit plan kan helpen om je voor te bereiden op de bevalling en je verwachtingen uit te spreken naar je partner en naar hulpverleners. Het is een manier om samen met je partner te ontdekken wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Het is voor jou en je zorgverleners een manier om elkaar beter te begrijpen. Zo kan er tijdens de bevalling beter samengewerkt worden en helpt het je vertrouwen te hebben in deze spannende tijd.

Een bevalling kan anders gaan dan je je had voorgesteld. Een geboorteplan maken betekent dan ook niet dat alles precies zo verloopt als je op papier hebt gezet. Het kan een hulpmiddel zijn op het moment dat je zelf niet in staat bent om wensen en voorkeuren mondeling aan te geven. Het plan kan helpen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Bespreken geboorteplan met verloskundige

Het geboorteplan bespreek je tijdens een van je controle afspraken met jouw verloskundige. Wil je dit van tevoren bij het maken van de afspraak aangeven? Zo kunnen we er extra tijd voor inplannen.

Meer informatie over het geboorteplan lees je op de website van onze begroepsorganisatie www.knov.nl