Bevalling

Een bevalling is voor de meeste vrouwen en hun partners een van de meest bijzondere en indrukwekkende gebeurtenissen in hun leven. Van tevoren weet je niet hoe een bevalling verloopt en dat maakt het ook spannend. We helpen jullie om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling door onze informatie af te stemmen op waar je behoefte aan hebt. De een wil graag zoveel mogelijk informatie over alle mogelijke scenario’s, de ander laat alles het liefst over zich heen komen. Door middel van onze website en de afspraken in onze verloskundigenpraktijk geven we je de benodigde informatie.

Download hier het geboorteplan.

Voorbereiding op de bevalling

Elke bevalling is anders en we zullen je als het zover is zo goed mogelijk begeleiden. We vinden het wel belangrijk dat je enige basiskennis hebt over het natuurlijke proces van een bevalling. Dit kan helpen om angst en onzekerheid te verminderen, te vertrouwen op je eigen lichaam en met vertrouwen de bevalling tegemoet te zien. Lees meer over hoe je je kan voorbereiden in de folder van KNOV deze is online te vinden op www.deverloskundige.nl.

Voorlichtingsavond over de bevalling door de verloskundige

Eens per 2 maanden organiseren wij een gratis voorlichtingsavond over de bevalling deze wordt gegeven door Annerieke. Dit doen wij in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin Harderwijk. Aansluitend kun je een kijkje nemen in het Geboortezorghuis.
Lees meer

Zwangerschapscursussen

Deze cursussen helpen je om vertrouwen te krijgen in je eigen kunnen en hoe je je het beste kunt ontspannen tijdens de bevalling.
Lees meer

Geboorteplan

In dit plan kun je aangeven wat je wensen zijn en je alvast voorbereiden op de bevalling. Hoewel je nooit kunt voorspellen hoe een bevalling verloopt, kun je in het geboorteplan aan ons en andere zorgverleners laten weten wat je belangrijk vindt.
Lees meer

Waar ga je bevallen?

Als alles normaal verloopt, mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Thuis of poliklinisch in het Geboortehuis. Indien het mogelijk is raden we je aan te bevallen op een plek waar jij je het prettigst voelt. Dit verhoogt de kans op een normaal verloop van de bevalling.
Lees meer

Baringshoudingen

Er zijn diverse manieren en houdingen waarin je kunt bevallen. Zolang jij en je kindje het goed maken kun je dat zelf beslissen. Tijdens de bevalling ervaar je meestal pas wat je het prettigst vindt. De meeste vrouwen bevallen op bed. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld op de baarkruk, staand, gehurkt, op handen en knieën of in bad.
Lees meer

Wat moet je in huis hebben?

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel  zaken kun je ook na de geboorte nog kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele dingen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval al deze dingen in huis hebt.
Lees meer

Wanneer moet je bellen?

Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap weet wanneer je ons moet bellen. Tussen de 34 en 36 weken van je zwangerschap bespreken we met jou en je partner de bevalling. De instructies geven je een richtlijn wanneer de bevalling zich aankondigt. Bij ongerustheid of twijfel mag je altijd de dienstdoende verloskundige bellen.
Lees meer

Omgaan met pijn

Iedere bevalling is uniek. De ene vrouw ervaart pijn anders dan de ander. Maar bevallen doet pijn, daar kan niemand omheen. Hoeveel pijn jij zult hebben, kan niemand voorspellen. Er zijn allerlei manieren om de pijn te verzachten en er is ook veel dat je zelf kunt doen om de pijn zo goed mogelijk op te vangen.
Lees meer

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
  • erge hoofdpijn.
  • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
  • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
  • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.