Wanneer moet je ons bellen?

Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap weet wanneer je ons moet bellen. Tussen de 34 en 36 weken van je zwangerschap bespreken we met jou en je partner de bevalling. We adviseren je ruim voor die tijd deze instructiepagina te lezen, en spreken deze ook met jullie door. Het is belangrijk om onze contactgegevens bij spoed. te noteren in jullie telefoon.
Spoednummer 06-51288640

De onderstaande instructies geven je een richtlijn wanneer de bevalling zich aankondigt. Bij ongerustheid of twijfel mag je altijd de dienstdoende verloskundige bellen. Zij overlegt dan met je of een bezoek aan huis noodzakelijk is.

Sommige klachten zijn normaal in de zwangerschap, maar er zijn een aantal klachten waarbij het beter is niet te wachten tot je volgende controle of de volgende dag. In dat geval kun je rechtstreeks met de praktijk of met de spoedlijn bellen. Vaak is een telefoontje al voldoende om je ongerustheid weg te nemen!

Bij welke klachten bel je de spoedlijn?

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
  • erge hoofdpijn.
  • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
  • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
  • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

Voor welke zaken bel je naar de praktijk?

 • Inschrijven bij de praktijk.
 • Het verzetten van een afspraak.
 • Kleine klachten of vragen hebt die geen spoed hebben of adviezen. Vaak kan de assistente deze beantwoorden of belt de verloskundige je terug.
 • Administratieve vragen.
 • Een zwangerschapsverklaring voor je werkgever.

Weeën

Om ontsluiting te krijgen heb je goede weeën nodig. Een wee herken je doordat je buik erg hard wordt en je tegelijkertijd in toenemende mate pijn in je onderbuik en/of rug hebt. Een goede wee is krachtig en zal ongeveer een minuut aanhouden. Bij een eerste bevalling heb je vaak meer tijd nodig om ontsluiting te krijgen, daarom hoef je pas te bellen als je twee uur lang weeën hebt om de 5 minuten. Kun je de weeën goed opvangen? Dan mag je ook wachten met bellen totdat je een uur lang weeën hebt om de 3 á 4 minuten. Bij een tweede of volgend kindje geven we jou een individueel beladvies geven. Dit is namelijk afhankelijk van hoe je vorige bevalling is verlopen.

Gebroken vliezen

In 10% van de gevallen begint de bevalling met gebroken vliezen. Meestal eerst met een gutsje, daarna blijft het vruchtwater lopen. Als je twijfelt is het handig wat vruchtwater op te vangen of je maandverband te bewaren. Het is belangrijk om de kleur van het vruchtwater goed te beoordelen. Bij helder of roze vruchtwater bel je overdag om te melden dat je vliezen zijn gebroken. Breken je vliezen ’s nachts en is het vruchtwater helder? Dan kun je wachten met bellen tot de volgende morgen. Bij groen- of bruingekleurd vruchtwater of bij twijfel moet je ons altijd meteen bellen via de spoedlijn.

Als het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald moet je ons ook bellen, we zullen dit tijdens het spreekuur met allemaal met je bespreken. De bevalling komt niet altijd gelijk op gang na het breken van de vliezen. Zolang je nog geen weeën hebt mag je niet in bad en ook geen gemeenschap hebben. Dit om de kans op infectie niet onnodig te verhogen. Als de vliezen 24 uur of langer gebroken zijn moet je vanwege de verhoogde kans op een infectie in het ziekenhuis bevallen.

Bloedverlies

Als je gaat bevallen is een klein beetje bloedverlies met slijm normaal. Als je helderrood bloed verliest (zoveel als bij een menstruatie) of als het bloeden niet stopt moet je ons altijd direct bellen. Ook bij twijfel kun je ons beter altijd bellen. We staan altijd voor je klaar!

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
  • erge hoofdpijn.
  • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
  • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
  • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.