Corona richtlijnen

 

Onze zorg kan gelukkig gewoon doorgaan!
Bij spoed op een bevalling mogen jullie ook de weg op om naar het ziekenhuis te rijden. 🏥🚗
Wat moet je in dit geval bij je hebben?
- ID
- Eigen verklaring avondklok: (je vind de verklaring hier)
Tip: Je kunt de verklaring voor jullie beide vast uitprinten en deels invullen en dan klaarleggen bij je tas. Denk ook aan eventueel de oppas die kunnen het formulier ook alvast deels invullen.
Corona maatregelen

 

 

Vanaf 4 oktober is het advies dat alle zwangeren en partner een mondmasker dragen bij het bezoek aan de praktijk.

Vanaf vorige week dragen alle verloskundigen al een medisch mondmasker tijdens de controles, echo's, kraamvisite en met de bevalling.

We zullen alles in het werk stellen om onze persoonlijke betrokken zorg te bieden!

 

De Corona maatregelen

👉 je partner of een ander persoon mag aanwezig zijn bij de echo’s en alle andere controles.
👉kinderen uit 1 huishouden mogen aanwezig zijn bij de echo's en controles.

 

 

 

Alle recente informatie over het Coronavirus en de richtlijnen en protocollen die wij als verloskundigen volgen lees je op deze pagina. We proberen zoveel mogelijk de meest recente informatie te plaatsen.

Informatiebrief Verloskundig samenwerkingsverband Harderwijk
Harderwijk, 8 mei 2020

Beste zwangere/ kraamvrouw en partner,
Naar aanleiding van de versoepelingen die onze premier afgelopen woensdag heeft aangekondigd hebben de beroepsverenigingen uit de geboortezorg overleg gehad over wat er aan versoepelingen kan worden georganiseerd binnen de zorg die wij jullie geven.
Om deze versoepelingen te kunnen invoeren dienen wij ons aan de geldende adviezen te houden, dus indien mogelijk;
- 1,5 meter afstand houden
- zwangeren en partners met klachten blijven thuis
- het advies blijft om de contactmomenten beperken.

De afgelopen maanden hebben wij veel gevraagd van onze zwangeren en partners, daar zijn wij ons zeker van bewust. Het heeft echter wel geleid tot het kunnen blijven geven van de noodzakelijke verloskundige zorg. Er waren nauwelijks zieke collega’s en zwangeren, iets waar wij heel blij mee zijn.
Omdat wij het belangrijk vinden dat wij deze zorg ook de komende maanden kunnen blijven geven heeft ons verloskundig samenwerkingsverband, de volgende versoepelingen afgesproken;

Controleschema:
Vroege echo rond 8 weken + partner
Telefonisch intakegesprek en voorlichting rond 9-10 weken
Termijnecho rond 10-12 weken + partner
Controle rond 16 weken
20-wekenecho rond 19 weken + partner
Controle rond 23 weken
Controle rond 27 weken
Controle rond 31 weken
Controle rond 34 weken met belinstructies/bespreken geboorteplan
Liggingsecho/controle 36 weken + partner
Controle rond 38 weken
Controle rond 39 weken
Controle rond 40 weken
Controle rond 41 weken

Dus:
- Vanaf maandag 11 mei worden de zwangeren ingepland volgens het bovenstaande controleschema waarbij de vraag wel blijft, kom zo veel mogelijk alleen.
- Intakegesprek blijft, indien mogelijk, telefonisch
- Bij de echo’s op de praktijken en in het echocentrum mogen partners weer mee. Ook bij de SEO.
- Tijdens de thuisbevalling mogen er twee mensen bij zijn, naast verloskundige, kraamzorg en eventueel student en een moeder of vriendin.
- In de kraamperiode wordt er minimaal een fysieke kraambedcontroles ingepland.
- Het ontvangen van bezoek tijdens de kraamzorgperiode is nog niet toegestaan, mocht dit wel gebeuren dan is het mogelijk dat de kraamverzorgende weggaat.
De mogelijkheden in het St Jansdal zijn wezenlijk anders dan binnen een verloskundigenpraktijk. Zij zijn bezig met het opschalen van de medisch noodzakelijke zorg, dit betekent dat afspraken binnen verloskundigenpraktijken kunnen afwijken van afspraken binnen het ziekenhuis. Wij vragen hiervoor jullie begrip. Bij iedere zwangere kunnen er andere afwegingen worden gemaakt!

Als je Corona klachten hebt of positief op Corona getest wordt verwachten we van je dat je ons dat zo snel mogelijk mededeelt. In principe ziek je dit thuis uit en proberen we alle consulten uit te stellen tot je geen klachten meer hebt. De onderzoeken tot nu toe wijzen er nog steeds op dat Corona in de zwangerschap niet anders verloopt dan buiten de zwangerschap en de risico’s voor de baby blijken tot nu toe miniem. Mocht een controle thuis nodig zijn, of ga je bevallen en je bent verdacht of positief getest, dan zullen wij zorgen voor alle noodzakelijke beschermingsmiddelen en geheel beschermd jouw bevalling begeleiden.
Met deze versoepelingen hopen wij tegemoet te komen aan de wens die leeft. Deze bijzondere periode in jullie leven beleef je het liefste samen. Wanneer de komende weken blijkt dat er door deze versoepelingen meer besmettingen zijn, zijn wij genoodzaakt de zorg weer te minimaliseren. Wij vragen dan ook aan jullie om bewust om te gaan met de ruimte die er nu is. Pas de hygiënemaatregelen toe en kom zo veel mogelijk alleen!

Dank voor jullie medewerking en begrip!

Vriendelijke groet,
Namens het hele team van verloskundigen, echoscopisten, kraamverzorgenden, verpleegkundigen en gynaecologen.
Verloskundig samenwerkingsverband Harderwijk, www.zorgdiebevalt.nl
----------------------------------------------------------------
Antwoord op vragen over virus en zwangerschap
Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden).

Er is op dit moment geen enkele aanwijzing dat het COVID-19 virus bij zwangere vrouwen meer (of minder) risico’s geeft dan bij anderen. Dus alle aanwijzingen voor burgers gelden ook voor zwangere vrouwen en kraamvrouwen.

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Ook willen wij jullie vragen om bij (lichte) griepverschijnselen, verhoging/koorts of verkoudheid niet naar de praktijk/ het ziekenhuis/ het echocentrum te komen, maar telefonisch contact met ons op te nemen. Wij kijken dan samen met je naar de juiste oplossing.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

Was regelmatig je handen
Hoest of nies in je elleboog
Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
Was je handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
Houd sociale afstand dit is ongeveer 1,5 meter bij elkaar vandaan.

Voor het spreekuur gelden de volgende richtlijnen:

Cliënten die de komende weken een intake afspraak hebben op de praktijk, worden in de dagen vóór deze afspraak gebeld door de verloskundige.
Tussen 16-27 weken zwangerschap zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, tenzij deze echt nodig zijn. We realiseren ons dat dit een lange periode is. Daarom zoeken we telefonisch contact met je in de dagen na de 20 weken echo en plannen we rond 24 weken ook nog een telefonisch consult.
Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alléén je bloeddruk en de groei van je buik controleren.
Vragen beantwoorden we telefonisch.
Het is belangrijk dat je alleen komt zonder partner en kinderen dit om het besmettingsrisico zo laag mogelijk te houden.
Alle Centering pregnancy voor maart en april zijn afgelast deze zwangeren moeten een reguliere afspraak inplannen.

Veranderingen met betrekking tot de kraamtijd

De intakes door de kraamzorg zullen tijdelijk telefonisch plaats vinden.
De kraamzorg wordt geleverd zoals dat vooraf met je is besproken. Behalve bij een bewezen besmetting of sterke verdenking komt er geen kraamzorg in huis. Zij beschikken niet over de noodzakelijke beschermingsmaterialen. Er zal dan met de overige betrokken zorgverleners gezocht worden naar een passende oplossing.

Kraamvisites door de verloskundige zijn telefonisch, tenzij er een reden is dat we langs moeten komen.
De 6 weken nacontrole doen we ook telefonisch.

----------------------------------------------------------------Informatiebrief Verloskundig samenwerkingsverband Harderwijk Harderwijk, 16 maart 2020

Beste zwangere/ kraamvrouw,Op dit moment heerst er in Nederland een Coronavirus- (COVID 19) pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken, het geboortezorghuis, het ziekenhuis St Jansdal en de kraamzorgorganisaties in de regio (het Verloskundig samenwerkingsverband, www.zorgdiebevalt.nl ) zijn er afspraken gemaakt omtrent het Coronavirus. Deze afspraken gelden in ieder geval tot 6 april 2020.In deze brief informeren wij je hierover. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom uw e-mail (ook de spambox) in de gaten en neem uw telefoon op (graag ook anonieme nummers). De laatste informatie over dit onderwerp staat ook op de website van uw zorgverlener.Antwoord op vragen over virus en zwangerschapWij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen- antwoorden ). Ook op www.deverloskundige.nl vind je informatie.Er is op dit moment geen enkele aanwijzing dat het COVID-19 virus bij zwangere vrouwen meer (of minder) risico’s geeft dan bij anderen. Dus alle aanwijzingen voor burgers gelden ook voor zwangere vrouwen en kraamvrouwen.Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.Ook willen wij jullie vragen om bij (lichte) griepverschijnselen, verhoging/koorts of verkoudheid niet naar de praktijk/ ziekenhuis/ echocentrum te komen, maar telefonisch contact met ons op te nemen. Wij kijken dan samen met jullie naar de juiste oplossing.Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk: - Was regelmatig je handen- Hoest of nies in je elleboog- Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg- Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol- Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen- Houd sociale afstand Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de grieppandemieOm de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, kraamzorg en ziekenhuizen.Voor de zwangere vrouwen die onder controle zijn bij één van de verloskundigen praktijken geldt het volgende:• Cliënten die de komende weken een afspraak hebben op de praktijk, worden in de dagen vóórdeze afspraak gebeld door de verloskundige.• Tussen 16-27 weken zwangerschap zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en wordendeze dan ook niet gedaan, tenzij deze echt nodig zijn. We realiseren ons dat dit een lange periode is. Daarom zoeken we telefonisch contact met jullie in de dagen na de 20 weken echo en plannen we rond 24 weken ook nog een telefonisch consult.• Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk en je buik controleren.• Vragen beantwoorden we telefonisch.• Wij vragen je daarnaast ook om alleen naar deze controle toe te komen en geen kinderen ofpartner mee te nemen.• Alle echo-afspraken, dus ook die van de 20-weken echo, blijven staan. We zullen wel kritischnaar de medische noodzaak van de echo kijken om ook deze afspraken tot een minimum te beperken. Alle al geplande pretecho’s zullen vervallen in ieder geval tot 6 april. Kom alleen (partner mag niet mee maar kan wel met videobellen meekijken).• Kraamvisites doen wij ook telefonisch, tenzij de hielprik moet worden gedaan of er een andere reden is dat we langs moeten komen. Dit geldt ook voor de kraamvisites op de kraamafdeling.• De 6 weken nacontrole doen we ook telefonisch.• Groepsbijeenkomsten, zoals informatieavonden en Centering Pregnancy-bijeenkomsten wordenafgelast, in ieder geval tot 29 april 2020.• Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij hetmedisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel.• Wanneer je (mogelijk)corona hebt wordt je overgedragen naar het ziekenhuis voor verdere zorg.• Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij degeboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergensanders in het ziekenhuis.• Er kunnen geen badbevallingen plaats vinden vangwege een verhoogde kans op besmetting• Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag hetkraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben.• Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis wordengehanteerd en dient bezoek overlegd te worden met de zorgverleners aldaar.• Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom hetnieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.Alle zorgverleners in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch zorgverleners zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.Veranderingen in onze praktijkruimtes in verband met verspreiding van het virusJe zult merken dat wij in onze praktijken een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald en schenken wij geen koffie, thee en/of water meer. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.Voor de zwangere vrouwen die onder controle zijn bij de gynaecologen van het St Jansdal geldt het volgende:• De geplande poli afspraken worden tot het minimum beperkt.• Ook in dit geval de vraag om bij (lichte) griepverschijnselen, verhoging/koorts of verkoudheidniet naar de poli te komen, maar telefonisch contact met de poli op te nemen. Zij kijken dansamen met jullie naar de juiste oplossing.• En tevens ook de vraag om alleen naar deze afspraken te komen (geen kinderen of partner mee)• De geplande keizersnedes gaan door, maar de datum kan wel veranderen.Veranderingen met betrekking tot de kraamzorg• De intakes zullen tijdelijk telefonisch plaats vinden.• Bij een bewezen besmetting of sterke verdenking komt er kraamzorg in huis zolang zijvoldoende beschermende middelen zijn. Als het niet gaat zal met de overige betrokkenzorgverleners gezocht worden naar een passende oplossing.• Het ontvangen van bezoek tijdens de kraamzorgperiode wordt afgeraden, mocht dit welgebeuren dan is het mogelijk dat de kraamverzorgende weggaat.Ook achter de schermen nemen wij gezamenlijk de nodige voorzorgsmaatregelen en volgen hierbij nauwgezet de adviezen van het RIVM, de GGD en het ROAZ (de regionale organisatie voor acute zorg). Er liggen draaiboeken klaar indien zorgverleners ziek worden of het ziekenhuis overbelast raakt door de epidemie, zodat de geboortezorg zoveel mogelijk gewaarborgd blijft. Maar ook protocollen indien een zwangere of barende verdacht wordt van besmetting of bij bewezen besmetting.Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien. Voor actuele informatie kun je ook op de website van je zorgverlener kijken.Tot Slot Het zijn bijzondere tijden. Maar we zijn een nuchtere regio. Wij hopen op jullie begrip en medewerking. Ook wijzelf houden onze eigen gezondheid goed in de gaten. Op deze manier zorgen we voor elkaar!Vriendelijke groet,Namens het hele team van verloskundigen, echoscopisten, kraamverzorgenden, verpleegkundigen en gynaecologen.

Verloskundig samenwerkingsverband Harderwijk

20-03-25_RIVM_Zwangerschap_werk_en_COVID-19.pdf.pdf