Centering Pregnancy

Centering pregnancy een nieuwe leerzame vorm van prenatale verloskundige zorg met een nog beter voorbereiding op de zwangerschap, bevalling en het ouderschap.

Per september 2017 zijn we gestart met het aanbieden van Centering Pregnancy. In deze nieuwe vorm van prentale zorg vinden controles plaats in groepsverband. Na de eerste individuele echo(‘s) en intake vinden de rest van de controles in kleine groepen van maximaal 10 zwangeren plaats. Gedurende 9 bijeenkomsten van ongeveer 2 uur maak je kennis met een vaste verloskundige en onze assistente Esther en andere zwangere vrouwen met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur, de laatste bijeenkomst is na de bevalling en met de baby's.

Iedere bijeenkomst heeft een thema dat past bij de fase van je zwangerschap. In de groep worden vragen, zorgen en oplossingen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. Aan het begin van de bijeenkomsten heb je individueel contact met je verloskundige voor het uitwendig onderzoek naar de groei en ligging van de baby. Ondertussen praat de andere begeleider met de andere deelnemers. Je meet ter plekke zelf je bloeddruk. Die resultaten hou je bij in mijn zwangerschapsboek, wat voor jouzelf is. Als er een reden is voor verder onderzoek, wordt een aparte afspraak met je verloskundige ingepland. De gesprekken omtrent de bevalling is met de partners.

Met Centering Pregnancy ontmoet je andere zwangere vrouwen. Je kunt met hen ervaringen delen en zo nodig kunnen jullie elkaar ondersteunen. Het kan fijn zijn om te horen dat je niet de enige bent met bepaalde klachten of onzekerheden. Bovendien kan het een begin zijn van nieuwe levenslange vriendschappen. De afspraken zijn voor alle negen bijeenkomsten al ruim van tevoren bekend.

Je hebt tijdens Centering Pregnancy langer contact met de verloskundige dan in de 1 op 1 controles.  Je krijgt in totaal 17 uur meer zorg dan bij individuele verloskundige zorg. Hierdoor nog meer persoonlijke aandacht. Een verloskundige kan in 2 uur tijd veel beter en dieper ingaan op vragen, dan in de 15 minuten van een reguliere afspraak.

De groepsbijeenkomsten dragen bij aan meer vertrouwen in jezelf, je zwangerschap en de bevalling en je rol als moeder/vader. Uit onderzoek blijkt dat Centering Pregnancy bijdraagt aan het voorkomen van vroeggeboorten.

We zijn als praktijk erg enthousiast over deze nieuwe vorm van verloskundige zorg. Alle verloskundigen zijn hier inmiddels voor geschoold en geven de centering pregnancy met veel plezier. Het is echt een aanvulling op het reguliere spreekuur. Er staat iedere maand een nieuwe groep centering pregnancy.

Voor meer informatie over de centering pregnancy verwijzen we je graag naar de site www.samenweetjemeer.nl

In de fase voor de zwangerschap, de kinderwens fase, kun je ook al veel doen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Lees hier de tips en adviezen omtrent gezond zwanger worden.

Bij Dé Verloskundigenpraktijk Harderwijk kun je terecht voor een speciaal Kinderwens Consult.

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
  • erge hoofdpijn.
  • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
  • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
  • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.