Centering Pregnancy

Een nieuwe leerzame vorm van prenatale verloskundige zorg met een nog beter voorbereiding op de zwangerschap, bevalling en het ouderschap.

Per september 2017 zijn we gestart met het aanbieden van Centering Pregnancy. In deze nieuwe vorm van prentale zorg vinden controles plaats in groepsverband. Na de eerste individuele echo(‘s) en intake vinden de rest van de controles in kleine groepen van maximaal 10 zwangeren plaats. Gedurende 8 bijeenkomsten van ongeveer 2 uur maak je kennis met een vaste verloskundige en onze assistente Esther en andere zwangere vrouwen met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur, de laatste bijeenkomst is na de bevalling en met de baby's.

Iedere bijeenkomst heeft een thema dat past bij de fase van je zwangerschap. In de groep worden vragen, zorgen en oplossingen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. Aan het begin van de bijeenkomsten heb je individueel contact met je verloskundige voor het uitwendig onderzoek naar de groei en ligging van de baby. Ondertussen praat de andere begeleider met de andere deelnemers. Je meet ter plekke zelf je bloeddruk. Die resultaten hou je bij in mijn zwangerschapsboek, wat voor jouzelf is. Als er een reden is voor verder onderzoek, wordt een aparte afspraak met je verloskundige ingepland. De gesprekken omtrent de bevalling is met de partners.

Met Centering Pregnancy ontmoet je andere zwangere vrouwen. Je kunt met hen ervaringen delen en zo nodig kunnen jullie elkaar ondersteunen. Het kan fijn zijn om te horen dat je niet de enige bent met bepaalde klachten of onzekerheden. Bovendien kan het een begin zijn van nieuwe levenslange vriendschappen. De afspraken zijn voor alle negen bijeenkomsten al ruim van tevoren bekend.

Je hebt tijdens Centering Pregnancy langer contact met de verloskundige dan in de 1 op 1 controles. Je krijgt in totaal 15 uur meer zorg dan bij individuele verloskundige zorg. Hierdoor nog meer persoonlijke aandacht. Een verloskundige kan in 2 uur tijd veel beter en dieper ingaan op vragen, dan in de 15 minuten van een reguliere afspraak.

De groepsbijeenkomsten dragen bij aan meer vertrouwen in jezelf, je zwangerschap en de bevalling en je rol als moeder/vader. Uit onderzoek blijkt dat Centering Pregnancy bijdraagt aan het voorkomen van vroeggeboorten.

We zijn als praktijk erg enthousiast over deze nieuwe vorm van verloskundige zorg. Aarda en Linda zijn de  verloskundigen die hiervoor zijn geschoold en geven de centering pregnancy met veel plezier. Het is echt een aanvulling op het reguliere spreekuur. Er start iedere maand een nieuwe groep centering pregnancy.

Voor meer informatie over de centering pregnancy verwijzen we je graag naar de site www.samenweetjemeer.nl