Gezond zwanger worden

Wil je graag zwanger worden?

We geven jou en je partner hierbij graag tips om snel en gezond zwanger te worden.

Foliumzuur en vitamine D

Wij adviseren om 4 weken voordat je stopt met de anticonceptie te starten met het slikken van foliumzuur. Mocht je meteen zwanger worden, dan heb je voldoende foliumzuur in je lichaam. Extra foliumzuur in je lichaam verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening. Het advies is om ook vitamine D te gebruiken. In de nieuwe mulitvitamine voor zwangeren en foliumzuur is vitamine D al toegevoegd.

Stoppen met roken

Roken heeft een negatieve invloed op vruchtbaarheid. Als je rookt ben je veel minder vruchtbaar en daarom is de kans op een zwangerschap kleiner dan bij vrouwen die niet roken. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen. Als je moeite hebt met stoppen, kun je hier tips vinden.

Geen alcohol

Drink weinig alcohol. Alcoholgebruik van de vrouw én man rond de bevruchting en in de eerste weken van de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam.

Medicatie

Laat een aantekening maken in de computer van de apotheek als je zwanger probeert te worden. Maar liefst 50% van de voorgeschreven medicijnen zijn (mogelijk) schadelijk in de zwangerschap. Bespreek je kinderwens daarom ook met je huisarts.

Ondergewicht

Ondergewicht kan negatief werken op je vruchtbaarheid. Probeer daarom gezond te eten en voldoende te bewegen.

Overgewicht

Als je overgewicht hebt, is het verstandig om eerst af te vallen voordat je zwanger wordt. Een gezond gewicht verhoogt de kans op een zwangerschap en verkleint tegelijkertijd de risico’s op complicaties. Als je het moeilijk vindt om af te vallen, kan een diëtist je hierbij helpen.

Vaginale douches

Gebruik geen vaginale douches als je zwanger probeert te worden. Het baarmoederhals-slijm helpt sperma namelijk richting de eicel te komen.

Let met eten op het volgende:

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Meer weten?

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
  • erge hoofdpijn.
  • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
  • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
  • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

 

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.