Kraambed

De bevalling is voorbij en jullie baby is geboren. Je bent vermoeid maar kan niet wachten om op ontdekkingsreis te gaan met je baby. Wij begeleiden jullie hierin en beantwoorden al jullie vragen. De eerste 8 tot 10 dagen  na de bevalling (de kraamweek) zijn wij verantwoordelijk voor de nazorg van jou en je baby. Wij komen jullie regelmatig op huisbezoek en controleren of alles goed gaat met jou en de baby. Dit zijn meestal de eerste 3 dagen na de geboorte en dag 5 en dag 8.

Direct na de bevalling zijn er al een aantal dingen die je moet regelen

Aangifte doen

Binnen drie werkdagen na de geboorte van je baby moet er aangifte gedaan worden in het gemeentehuis. Dit kun je zelf doen, maar het kan uiteraard ook gedaan worden door je partner of door iemand anders die bij de geboorte aanwezig is geweest. Denk eraan om indien jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben de erkenning voor de 26 ste zwangerschapsweek te regelen.

Begeleiding borstvoeding

Borstvoeding is natuurlijk, maar gaat niet altijd vanzelf. Het verdient tijd, aandacht en rust om de borstvoeding te laten slagen. Samen met de kraamverzorgster begeleiden wij je in dit proces. Indien nodig werken wij samen met gespecialiseerde lactatiekundigen.
Lees meer

De hielprik

Rond de 5e dag na de geboorte van je baby wordt er bloed afgenomen uit de hiel. Dit bloed wordt onderzocht op 21 zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Tijdige opsporing van deze aandoeningen kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby voorkomen of beperken.
Lees meer

Consultatiebureau centrum voor Jeugd en Gezin

Na de kraamweek wordt de zorg voor je kindje overgenomen door het consultatiebureau. Een medewerker van het consultatiebureau zal de eerste keer, op afspraak, bij je thuis langskomen. Dit is meestal de 2e of 3e week na de bevalling.
Lees meer

Nacontrole

Ongeveer zes weken na de bevalling kun je nog een keer op ons spreekuur komen voor de nacontrole. Wij controleren dan je bloeddruk, bepalen het Hb en zo nodig controleren we de genezing van de hechtingen. Ook spreken wij de bevalling met je door en is er gelegenheid om vragen te stellen. Bel ongeveer 3 weken na de bevalling om alvast de afspraak te maken. Je kunt het beste de nacontrole afspreken bij de verloskundige die de bevalling heeft begeleid dit om de bevalling indien nodig nog een keer door te spreken.  Verder bestaat er ook de mogelijkheid om tijdens de nacontrole de eventuele mogelijkheden van anticonceptie te bespreken.

Restanten kraampakket

Vaak blijft er na de bevalling nog materiaal over van het kraampakket. Onze praktijk verzamelt deze materialen voor Stichting Babyhope. Dit is een stichting die het overgebleven maandverband, gaasjes etc een bestemming geeft in Tanzania en Benin.
Lees meer

Na de bevalling

Iedere ouder zal momenten hebben dat de roze wolk even niet zo roze is. Door de gebroken nachten ben je vaak moe, kun je sneller geïrriteerd zijn en lijkt het alsof je aan niets meer toekomt. Dit is normaal. Het zal even tijd kosten om om te schakelen. Zeker als je je eerste kindje hebt gekregen.
Lees meer