Kraambed

De bevalling is voorbij en jullie baby is geboren. Je bent vermoeid maar kan niet wachten om op ontdekkingsreis te gaan met je baby. Wij begeleiden jullie hierin en beantwoorden al jullie vragen. De eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling (de kraamweek) zijn wij verantwoordelijk voor de nazorg van jou en je baby. Wij komen jullie regelmatig op huisbezoek en controleren of alles goed gaat met jou en de baby. Dit zijn meestal de eerste 3 dagen na de geboorte en dag 5 en dag 8.

Zaken die je moet regelen na de bevalling

Aangifte doen

Binnen drie werkdagen na de geboorte van je baby moet er aangifte gedaan worden in het gemeentehuis. Dit kun je zelf doen, maar het kan uiteraard ook gedaan worden door je partner of door iemand anders die bij de geboorte aanwezig is geweest. Denk eraan om indien jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben de erkenning voor de 26 ste zwangerschapsweek te regelen. Denk er ook aan om het kindje even aan te geven bij de zorgverzekering.

Begeleiding borstvoeding

Borstvoeding is natuurlijk, maar gaat niet altijd vanzelf. Het verdient tijd, aandacht en rust om de borstvoeding te laten slagen. Samen met de kraamverzorgster begeleiden wij je in dit proces. Indien nodig werken wij samen met gespecialiseerde lactatiekundigen.
Lees meer

De hielprik

Rond de 5e dag na de geboorte van je baby wordt er bloed afgenomen uit de hiel. Dit bloed wordt onderzocht op 21 zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Tijdige opsporing van deze aandoeningen kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby voorkomen of beperken.
Lees meer

Consultatiebureau centrum voor Jeugd en Gezin

Na de kraamweek wordt de zorg voor je kindje overgenomen door het consultatiebureau. Een medewerker van het consultatiebureau zal de eerste keer, op afspraak, bij je thuis langskomen. Dit is meestal de 2e of 3e week na de bevalling.
Lees meer

Nacontrole

Ongeveer zes weken na de bevalling kun je nog een keer bij ons spreekuur komen voor de nacontrole. Wij controleren dan je bloeddruk, bepalen het Hb en zo nodig controleren we de genezing van de hechtingen. Ook spreken wij de bevalling met je door en is er gelegenheid om vragen te stellen. Bel ongeveer 3 weken na de bevalling om alvast de afspraak te maken. Je kunt het beste de nacontrole afspreken bij de verloskundige die de bevalling heeft begeleid dit om de bevalling indien nodig nog een keer door te spreken. Verder bestaat er ook de mogelijkheid om tijdens de nacontrole de eventuele mogelijkheden van anticonceptie te bespreken. De controle is voor jezelf, maar we vinden het erg leuk als je je kindje en je partner meeneemt naar deze controle.

Restanten kraampakket

Vaak blijft er na de bevalling nog materiaal over van het kraampakket. Onze praktijk verzamelt deze materialen voor Stichting Babyhope. Dit is een stichting die het overgebleven maandverband, gaasjes etc een bestemming geeft in Tanzania en Benin.
Lees meer

Na de bevalling

Iedere ouder zal momenten hebben dat de roze wolk even niet zo roze is. Door de gebroken nachten ben je vaak moe, kun je sneller geïrriteerd zijn en lijkt het alsof je aan niets meer toekomt. Dit is normaal. Het zal even tijd kosten om om te schakelen. Zeker als je je eerste kindje hebt gekregen.
Lees meer

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
  • erge hoofdpijn.
  • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
  • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
  • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.