Na de bevalling

Iedere ouder zal momenten hebben dat de roze wolk even niet zo roze is. Door de gebroken nachten ben je vaak moe, kun je sneller geïrriteerd zijn en lijkt het alsof je aan niets meer toekomt. Dit is normaal. Het kost nu eenmaal tijd om te schakelen. Zeker als je je eerste kindje hebt gekregen.

Regelmaat

Je gevoel van vrijheid is veranderd doordat je 24 uur per dag een zorgtaak hebt gekregen. De taken in huis liggen nu ook meestal anders. Daarbij ben je nog aan het ontzwangeren en kun je nog een behoorlijke tijd last hebben van hormonen. Om goed door deze tijd te komen is het heel belangrijk om als ouders met elkaar in gesprek te blijven. Neem af en toe ‘vrij’ door een oppas te vragen en zorg ervoor dat je regelmaat brengt in je dag. Sta op tijd op, eet gezond op regelmatige tijden en ga op tijd naar bed.

Lichamelijk herstel na de bevalling

Ontzwangeren kost tijd. Je lichaam kan anders aanvoelen na de bevalling, vooral in het bekkengebied. Bekkenklachten kunnen soms ook na de bevalling nog een tijdje aanhouden en het kost tijd om je conditie weer op te bouwen. Door de druk die een zwangerschap en bevalling geven op de bekkenbodemspieren kunnen deze nog enige tijd na de bevalling anders aanvoelen: het voelt vaak wat gezwollen en het kan moeilijker zijn je plas en windjes op te houden. Gelukkig verdwijnen deze klachten meestal na enige tijd. Bekkenbodemoefeningen kunnen hierbij helpen. Kijk voor meer informatie en oefeningen op www.bekkenbodemonline.nl bekkenbodem is ook te vinden als app op je smartphone.

Seksualiteit na de bevalling

Vanaf twee weken na de bevalling kun je weer opnieuw zwanger raken. Ook als je borstvoeding geeft. Denk dus aan anticonceptie. Kijk voor meer informatie op: www.anticonceptie.nl. Zolang je nog bloed verliest mag je niet vrijen in verband met infectiegevaar.

Gebruik de eerste keer eventueel een glijmiddel, de vagina kan droger aanvoelen dan je gewend bent. Zeker in de begin periode en zelfs langere tijd als je borstvoeding geeft. Vrijen na de bevalling is vaak best eng en soms ook pijnlijk. Wacht er dan ook mee tot de hechtingen helemaal genezen zijn. Mocht vrijen pijnlijk zijn en blijven neem dan contact op met je huisarts of met ons. Als je borstvoeding geeft kunnen de borsten gaan lekken tijdens het vrijen. De zin in seks is de eerste tijd na de bevalling vaak minder, dit is een veel voorkomend verschijnsel.

Postnatale depressie

Soms kun je na een bevalling depressieve klachten krijgen. Informatie over een postnatale depressie kun je vinden op de volgende websites:

Als je merkt dat je er zelf niet uitkomt wacht dan niet te lang met naar de huisarts te gaan.

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Rauw vlees
Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk
Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees
Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit
Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
Bloedverlies.
Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
erge hoofdpijn.
pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.