Voorlichtingsavond

Wil je meer weten over je zwangerschap en de bevalling?

Eens in de twee maanden organiseert Dé Verloskundigenpraktijk Harderwijk in samenwerking met Centrum voor Jeugd en Gezin een gratis voorlichtingsavond. Verloskundigen Anneriek en Aarda uit onze praktijk, een verpleegkundige jeugdgezondheidszorg en een kraamverzorgster informeren jullie over het verloop van de bevalling en de kraamtijd. Aansluitend aan deze avond bestaat de mogelijkheid om in het Geboortezorghuis een rondleiding te krijgen.

Welke onderwerpen komen aan bod?
 • De bevalling zelf
 • Omgaan met pijn
 • Baringshoudingen
 • De rol van je partner
 • Keuze van de voeding van de baby
 • Welke babyspullen heb je nodig?
 • Kraamzorg
 • De rol van het consultatiebureau
Data 2020
 • maandag 20 april 2020
 • maandag 17 juni 2020
 • maandag 17 augustus 2018
Tijd

19:00 uur – 21:30 uur
Vanaf 18:45 staat de koffie/thee klaar.

Locatie

Omdat de avonden altijd goed bezocht worden zullen deze vanaf april gehouden worden in het St jansdal, Dageraitzaal, 1e verdieping (Wethouder Jansenlaan, 3844 DG Harderwijk). De informatie avonden worden hier gegeven, zodat er aansluitend de mogelijkheid bestaat om het Geboortezorghuis Harderwijk te bekijken.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via info@deverloskundigenpraktijkharderwijk.nl
Vermeld daarbij je naam, uitgerekende datum, aantal personen en de naam Dé Verloskundigenpraktijk Harderwijk.

Meld je op tijd aan!

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Voeding en advies
Rauw vlees
Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk
Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees
Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit
Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
Bloedverlies.
Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
erge hoofdpijn.
pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.