Praktijk

Een zwangerschap en het vader en moeder worden is een bijzondere, unieke gebeurtenis in jullie leven. Of dat nu voor de eerste keer is, of dat je al kinderen hebt. Dé verloskundigenpraktijk Harderwijk staat voor persoonlijke en tegelijkertijd deskundige medische zorg. Zwangerschap en geboorte is een unieke ervaring, waar we je graag in begeleiden. De verloskundigen uit onze praktijk hebben tussen de vier en achttien jaar ervaring en we hebben allemaal veel passie voor ons vak. We houden elkaar scherp door onderlinge toetsing en regelmatige bijscholing. Daarnaast hebben we iedere twee weken overleg met de gynaecoloog van het Sint Jansdal. De bevallingsdiensten zijn maximaal 24 uur hierdoor krijg je altijd een frisse verloskundige bij je bevalling, binnen die 24 uur kunnen we ook meestal je bevalling afmaken. In jullie kraamtijd komt de verloskundige die de bevalling heeft begeleid nog een keer de bevalling bespreken.

Bij de verloskundigenpraktijk Harderwijk werken vier verloskundigen. In noodgevallen of drukte kunnen we op elkaar terugvallen, bijvoorbeeld als er twee bevallingen tegelijk bezig zijn. Hierdoor ben je altijd verzekerd van al onze tijd en aandacht. De ervaren praktijkassistentes zijn een waardevolle ondersteuning van ons team, zij regelen alle niet urgente zaken, zoals het maken van afspraken, zodat de verloskundigen tijdens bevallingen niet onnodig gestoord worden. Uiteraard is het altijd mogelijk de verloskundige rechtstreeks te spreken. Alle verloskundigen zijn echoscopiste en hebben eigen specialisaties. Wij bieden dan ook de termijn- groei- en liggingsecho’s  ook bieden we de 20 weken echo en de pretecho in onze eigen praktijk aan. Tevens bestaat er sinds dit jaar de mogelijkheid om de 20 weken echo en de pretecho in onze eigen praktijk te laten verrichtten. Naast het begeleiden van de zwangerschap, bevalling en het kraambed kun je bij ons terecht voor een Kinderwens Consult en voorlichtingsavonden. Tevens beschikken we over een eigen lactatiekundig spreekuur. Daarnaast is er een anti-conceptie spreekuur op de praktijk voor onder andere het plaatsen en verwijderen van de Mirena, Kyleena en de T-safe door de verloskundige Aarda en Marjolein.

Er wordt spreekuur gehouden op twee verschillende locaties in Harderwijk. Afhankelijk van waar je woont, werkt of wat je het beste uitkomt kan je hier zelf je voorkeur in uitspreken. We hebben ruime spreekuurtijden waarvan standaard 2 avondspreekuren per week.

Locatie Johanniterlaan Harderwijk

Het spreekuur wordt gehouden in het Gezondheidscentrum Harderwijk Johanniterlaan 3 in Harderwijk. Dit is ook onze hoofdlocatie, en hier worden de meeste echoscopieën gemaakt. De avondspreekuren worden ook altijd op deze locatie gehouden.

Locatie Drielanden en Ermelo

Deze spreekuurlocatie is vooral geschikt voor mensen die in Drielanden, Stadsweiden en Ermelo wonen. Het spreekuur wordt gehouden in het Gezondheidscentrum aan de Bazuindreef 31, op de eerste verdieping boven de apotheek. Beide locaties beschikken over echo-apparatuur.

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
  • erge hoofdpijn.
  • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
  • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
  • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.