Praktische zaken

Als je zwanger bent adviseren we je om de volgende praktische zaken te regelen.

Erkenning

Als je samen een kindje verwacht en niet getrouwd bent en wel het wettelijke vaderschap wilt, dan is het de bedoeling dat je naar de gemeente gaat om de baby te erkennen. Meer informatie hierover is te lezen op het digitale loket van de gemeente Harderwijk. Dit betekent niet automatisch dat je ook het ouderlijk gezag over jullie kind hebt. Dit moet apart aangevraagd worden. Op de website van het ministerie van justitie vind je hierover meer informatie. Wij adviseren je voor de 24 ste week erkenning te regelen.

Babyspullen 

We krijgen regelmatig vragen over welke babyspullen wij adviseren. Er is heel veel op de markt , dus dat is moeilijk te zeggen. Wel raden we je aan om de adviezen  op te volgen die te maken hebben met veilig slapen van de baby. Veel informatie  over veilig slapen en de veiligheid van babyproducten is te vinden op www. veiligslapen.info

Natuurlijk is het ontzettend leuk om allerlei spulletjes voor je baby aan te schaffen. Dat hoeft niet altijd nieuw te zijn. Voor mensen met een krappere beurs  kan het huren van een wiegje bijvoorbeeld een heel goede optie zijn.

Stichting babyspullen zamelt babykleertjes en andere babyspullen in voor ouders die het niet zo breed hebben. Denk je dat je in aanmerking komt voor een baby startpakket, laat het ons dan even weten!

Zwangerschapscursus

Er zijn verschillende cursussen om je voor te bereiden op de bevalling. Geef je vroeg genoeg op, zo rond de 20 weken. Wij hebben een overzicht van alle zwangerschapscursussen in Harderwijk en omgeving. In samenwerking met Centrum voor Jeugd en Gezin Harderwijk organiseren wij eens in de twee maanden een voorlichtingsavond over zwangerschap en bevalling.

Rond de 36ste week

Tijdens de bevalling moet het bed minimaal 75 cm hoog zijn. Hoger is toegestaan, lager niet. Om je bed te verhogen zijn klossen nodig. Deze kun je lenen bij Icare of bij de thuiszorgwinkel Vegro. Zorg dat je rond de 36ste week deze klossen in huis haalt en zet in ieder geval met 37 weken je bed omhoog. Leen tegelijkertijd met je klossen ook een ondersteek.
Rond de 36 weken is het de bedoeling dat je het kraampakket in huis hebt en de kraamzorg contact met je opgenomen heeft. Bel je verzekeraar of kraambureau als dit niet is gebeurd.

Kinderopvang

Er zijn verschillende mogelijkheden voor kinderopvang. Het is raadzaam om al in de zwangerschap na te denken over hoe je de eventuele kinderopvang gaat regelen.
Voor informatie over kinderopvang www.kinderopvang.net en www.welkom-kind.nl

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
  • erge hoofdpijn.
  • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
  • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
  • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.