Zwangerschap

De zwangerschap is voor veel vrouwen en partners een spannende en bijzondere periode. Je merkt al snel dat je lichaam zich aanpast aan deze nieuwe taak om ervoor te zorgen dat jullie kindje zich in negen maanden tijd kan ontwikkelen tot een volledig mensje. Als je net zwanger bent, kan het heel onwerkelijk voor je zijn en ontstaan er vragen en misschien onzekerheden. Verloskundigenpraktijk Harderwijk begeleidt jullie op zowel medisch als persoonlijk vlak. Iedere twee maanden organiseren we een gratis voorlichtingsavond, in samenwerking met het Centrum Jeugd en Gezin.

De eerste tekenen

Je bent misschien net over tijd en hebt een positieve test. Misschien ervaar je ook al de eerste zwangerschapsverschijnselen van vermoeidheid of misselijkheid. Of ben je over tijd en wil je graag meer zekerheid? Dan kun je gratis bij ons een zwangerschapstest komen doen en je eerste vragen stellen. Vanaf de 6e week van de zwangerschap kun je ook al meedoen aan Moeders voor Moeders als je dat wilt. Je kunt je aanmelden via ons of via de website van Moeders voor Moeders.

Afspraak

Zodra je zwanger bent kun je de praktijkassistente bellen om een afspraak te maken of je kunt je via onze website aanmelden. De assistente zal de eerste dag van je laatste menstruatie willen weten, de datum van de zwangerschapstest en je persoonlijke gegevens. Heb je vragen? Dan kun je ze gerust aan haar stellen. Uiteraard kan ze je dan direct doorverbinden met één van de verloskundigen. De eerste controle vindt plaats rond 8 weken zwangerschap.

Zwangerschapscontroles

Als je zwanger bent wil je natuurlijk weten of jullie baby gezond is en goed groeit. Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.
Lees meer

Echo’s

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt.
Lees meer

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening.
Lees meer

Voeding en vitamines

Als je gewend bent gezond te eten, met veel verse groenten en vers fruit, dan hoef je bijna niets te veranderen in je zwangerschap. Je hoeft ook niet méér te eten. Wel is het vaak prettig om vaker op de dag kleinere hoeveelheden te eten. Dit kan sommige zwangerschapsklachten zoals misselijkheid of flauwvallen namelijk verminderen.
Lees meer

Wanneer moet je ons bellen?

Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap weet wanneer je ons moet bellen. Tussen de 32 en 34 weken van je zwangerschap bespreken we met jou en je partner de bevalling. De instructies geven je een richtlijn wanneer de bevalling zich aankondigt. Bij ongerustheid of twijfel mag je altijd de dienstdoende verloskundige bellen.
Lees meer

Praktische zaken

Als je zwanger bent is het goed om alvast een aantal dingen te regelen. Het lijkt misschien te vroeg, maar ervaring leert dat het goed is om samen na te denken over zaken als kraamzorg, erkenning van jullie kind, kraampakketten en de kinderopvang.
Lees meer

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
  • erge hoofdpijn.
  • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
  • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
  • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

 

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.