Centering Pregnancy

Per september 2017 zijn we gestart met het aanbieden van Centering Pregnancy. In deze nieuwe vorm van prentale zorg vinden controles plaats in groepsverband. Na de eerste individuele echo(‘s) en intake vinden de rest van de controles in kleine groepen van maximaal 10 zwangeren plaats. Gedurende 10 bijeenkomsten van ongeveer 2 uur maak je kennis met een vaste verloskundige en onze assistente Esther en andere zwangere vrouwen met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur, de laatste bijeenkomst is na de bevalling.

Iedere bijeenkomst heeft een thema dat past bij de fase van je zwangerschap. In de groep worden vragen, zorgen en oplossingen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. Aan het begin van de bijeenkomsten heb je individueel contact met je verloskundige voor het uitwendig onderzoek naar de groei en ligging van de baby. Ondertussen praat de andere begeleider met de andere deelnemers. Je meet ter plekke zelf je bloeddruk en eventueel weeg je jezelf. Die resultaten hou je bij in mijn zwangerschapsboek, wat voor jouzelf is. Als er een reden is voor verder onderzoek, wordt een aparte afspraak met je verloskundige ingepland. In overleg met de groep mogen partners ook aanwezig zijn. De gesprekken omtrent de bevalling is ook met de partners.

Met Centering Pregnancy ontmoet je andere zwangere vrouwen. Je kunt met hen ervaringen delen en zo nodig kunnen jullie elkaar ondersteunen. Het kan fijn zijn om te horen dat je niet de enige bent met bepaalde klachten of onzekerheden. Bovendien kan het een begin zijn van nieuwe levenslange vriendschappen. De afspraken zijn voor alle negen bijeenkomsten al ruim van tevoren bekend.