Echo’s

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen verloskundigenpraktijk  gemaakt. Onze beide locaties beschikken over echo apparatuur.

Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho wordt gemaakt bij 8 weken zwangerschap. Er wordt gel aangebracht op de onderbuik en door middel van een transducer wordt de baarmoeder in beeld gebracht. Het is belangrijk dat de blaas vol is. Wij adviseren 1 uur voor de echo niet meer te gaan plassen. Omdat de baarmoeder nog erg klein is gebeurt het bij deze zwangerschapsduur geregeld dat we uitwendig de baarmoeder niet goed in beeld kunnen krijgen. In overleg voeren we dan een inwendige echo uit. Dit is niet pijnlijk. Bij deze zwangerschapsduur is het mogelijk om de baby in beeld te brengen en het hartje te zien kloppen. We kunnen echter nog geen uitspraak doen over de precieze uitgerekende datum. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de termijnecho te laten doen.

Termijnecho

De termijnecho wordt gemaakt bij 10 weken zwangerschap en is het meest betrouwbaar in het bepalen van de uitgerekende datum. Ook voor deze uitwendige echo is het belangrijk om een volle blaas te hebben. Als de baarmoeder niet goed zichtbaar is, dan kan het noodzakelijk zijn om een inwendige, vaginale echo te doen. Bij 10 weken zien we het hartje kloppen en bewegen de meeste baby’s ook al. De baby wordt opgemeten en aan de hand daarvan bepalen we je zwangerschapsduur en ook de uitgerekende datum. Uiteraard krijg je een echo foto mee en bestaat de mogelijk dat je de foto's digitaal van ons meekrijgt.

Liggingsecho

De liggingsecho wordt altijd uitwendig gemaakt en vindt rond 36 weken zwangerschap plaats. Bij deze echo wordt nog eens extra gecontroleerd of het kindje in hoofd- of stuitligging ligt. Verder beoordelen we de hoeveelheid vruchtwater, de groei en indien niet bekend kijken we naar de plaats van de placenta.

Groeiecho

Bij 36 weken zwangerschap wordt er standaard gekeken naar de groei van je kindje. Soms is er echter eerder in je zwangerschap een indicatie om de groei echoscopisch te meten. Bijvoorbeeld omdat je eerder bevallen bent van een klein kindje, of omdat de groei uitwendig niet goed te voelen is. In principe voeren we de groeiecho zelf uit bij Verloskundigenpraktijk Harderwijk. Indien nodig, verwijzen we je door naar de gynaecoloog.

20 weken echo

Rond 20 weken zwangerschap kun je kiezen of je een screeningsecho wilt laten verrichten. De 20 weken echo (structureel echoscopisch onderzoek) is een aanvullend onderzoek dat in een gespecialiseerd centrum plaatsvindt. Tijdens deze echo wordt het kindje structureel onderzocht op een aantal aangeboren afwijkingen. Dit onderzoek wordt vergoed door de verzekeraar, maar is niet verplicht. Lees hier meer over de 20-weken echo.

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
  • erge hoofdpijn.
  • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
  • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
  • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.