Echo’s

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Ook proberen we uiteraard zo nu en dan even een keer extra te spieken tijdens het spreekuur.

Vitaliteitsecho

De vitaliteitsecho wordt gemaakt bij 8 weken zwangerschap. Er wordt gel aangebracht op de onderbuik en door middel van een transducer wordt de baarmoeder in beeld gebracht. Het is belangrijk dat de blaas vol is. Wij adviseren 1 uur voor de echo niet meer te gaan plassen. Omdat de baarmoeder nog erg klein is gebeurt het bij deze zwangerschapsduur geregeld dat we uitwendig de baarmoeder niet goed in beeld kunnen krijgen. In overleg voeren we dan een inwendige echo uit. Dit is niet pijnlijk. Bij deze zwangerschapsduur is het mogelijk om de baby in beeld te brengen en het hartje te zien kloppen. We kunnen echter nog geen uitspraak doen over de precieze uitgerekende datum. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de termijnecho te laten doen.

Termijnecho

De termijnecho wordt gemaakt bij 10 weken zwangerschap en is het meest betrouwbaar in het bepalen van de uitgerekende datum. Ook voor deze uitwendige echo is het belangrijk om een volle blaas te hebben. Als de baarmoeder niet goed zichtbaar is, dan kan het noodzakelijk zijn om een inwendige, vaginale echo te doen. Bij 10 weken zien we het hartje kloppen en bewegen de meeste baby’s ook al. De baby wordt opgemeten en aan de hand daarvan kunnen we bepalen wanneer je uitgerekend bent. Na deze echo ontvang je natuurlijk de echofoto van jullie baby. 

Liggingsecho

De liggingsecho wordt altijd uitwendig gemaakt en vindt rond 36 weken zwangerschap plaats. Bij deze echo wordt nog eens extra gecontroleerd of het kindje in hoofd- of stuitligging ligt. Verder beoordelen we de hoeveelheid vruchtwater, de groei en indien niet bekend kijken we naar de plaats van de placenta.

Groeiecho

Bij 36 weken zwangerschap wordt er standaard gekeken naar de groei van je kindje. Soms is er echter eerder in je zwangerschap een indicatie om de groei echoscopisch te meten. Bijvoorbeeld omdat je eerder bevallen bent van een klein kindje, of omdat de groei uitwendig niet goed te voelen is. In principe voeren we de groeiecho zelf uit bij Verloskundigenpraktijk Harderwijk. Indien nodig, verwijzen we je door naar de gynaecoloog.

20 weken echo

Rond 20 weken zwangerschap kun je kiezen of je een screeningsecho wilt laten verrichten. De 20 weken echo (structureel echoscopisch onderzoek) is een aanvullend onderzoek dat in een gespecialiseerd centrum plaatsvindt. Tijdens deze echo wordt het kindje structureel onderzocht op een aantal aangeboren afwijkingen. Dit onderzoek wordt vergoed door de verzekeraar, maar is niet verplicht. Lees hier meer over de 20-weken echo.