Praktische zaken

Als je zwanger bent adviseren we je om de volgende praktische zaken te regelen.

 

Erkenning

Als je samen een kindje verwacht en niet getrouwd bent en wel het wettelijke vaderschap wilt, dan is het de bedoeling dat je naar de gemeente gaat om de baby te erkennen. Meer informatie hierover is te lezen op het digitale loket van de gemeente Harderwijk. Dit betekent niet automatisch dat je ook het ouderlijk gezag over jullie kind hebt. Dit moet apart aangevraagd worden. Op de website van het ministerie van justitie vind je hierover meer informatie. Wij adviseren je voor de 24 ste week erkenning te regelen.

Babyspullen 

We krijgen regelmatig vragen over welke babyspullen wij adviseren. Er is heel veel op de markt , dus dat is moeilijk te zeggen. Wel raden we je aan om de adviezen  op te volgen die te maken hebben met veilig slapen van de baby. Veel informatie  over veilig slapen en de veiligheid van babyproducten is te vinden op www. veiligslapen.info

Natuurlijk is het ontzettend leuk om allerlei spulletjes voor je baby aan te schaffen. Dat hoeft niet altijd nieuw te zijn. Voor mensen met een krappere beurs  kan het huren van een wiegje bijvoorbeeld een heel goede optie zijn.

Stichting babyspullen zamelt babykleertjes en andere babyspullen in voor ouders die het niet zo breed hebben. Denk je dat je in aanmerking komt voor een baby startpakket, laat het ons dan even weten!

Zwangerschapscursus

Er zijn verschillende cursussen om je voor te bereiden op de bevalling. Geef je vroeg genoeg op, zo rond de 20 weken. Wij hebben een overzicht van alle zwangerschapscursussen in Harderwijk en omgeving. In samenwerking met Centrum voor Jeugd en Gezin Harderwijk organiseren wij eens in de twee maanden een voorlichtingsavond over zwangerschap en bevalling.

Rond de 36ste week

Tijdens de bevalling moet het bed minimaal 75 cm hoog zijn. Hoger is toegestaan, lager niet. Om je bed te verhogen zijn klossen nodig. Deze kun je lenen bij Icare of bij de thuiszorgwinkel Vegro. Zorg dat je rond de 36ste week deze klossen in huis haalt en zet in ieder geval met 37 weken je bed omhoog. Leen tegelijkertijd met je klossen ook een ondersteek.
Rond de 36 weken is het de bedoeling dat je het kraampakket in huis hebt en de kraamzorg contact met je opgenomen heeft. Bel je verzekeraar of kraambureau als dit niet is gebeurd.

 

Kinderopvang

Er zijn verschillende mogelijkheden voor kinderopvang. Het is raadzaam om al in de zwangerschap na te denken over hoe je de eventuele kinderopvang gaat regelen.
Voor informatie over kinderopvang www.kinderopvang.net en www.welkom-kind.nl