Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Intakegesprek

Het intakegesprek vindt plaats als je 9 weken zwanger bent. Deze afspraak is vooral bedoeld voor het bespreken van factoren die van invloed kunnen zijn op de zwangerschap. We stellen vragen op medisch, familiair en sociaal gebied. En eventueel ook het verloop van eerdere zwangerschappen. Heb je problemen met je gezondheid of slik je medicijnen? Neem dan de gegevens van de huisarts of de specialist mee. Naar aanleiding van de anamnese kunnen we bepalen of er aanvullende onderzoeken nodig zijn. Bij de eerste intake krijg je veel informatie over onderzoeken en echo’s tijdens je zwangerschap en over een gezonde leefstijl. Wij begrijpen dat er veel op jullie afkomt, daarom is er uiteraard is alle ruimte voor het stellen van vragen.

Eerste controle

In de weken voorafgaand aan de eerste controle kun belangrijke informatie vinden in de brochure zwanger download hier de brochure. Verder is het advies om al voor de zwangerschap te starten met foliumzuur en vitamine D tabletten. Ben je net zwanger en gebruik je dit nog niet dan is het advies om hier zo snel mogelijk mee te starten. Bij vragen en advies mag je ons natuurlijk ook altijd even bellen.

Vervolgcontroles

Tijdens de vervolgcontroles controleren we je bloeddruk en gewicht. Door middel van uitwendig onderzoek beoordelen we de groei en ligging van de baby. De conditie van de baby wordt in de gaten gehouden door het beluisteren van de harttonen. Vanaf 12 weken is het mogelijk uitwendig het hartje van de baby te horen. In de tweede helft van je zwangerschap vragen we je naar de kindbewegingen die je voelt. Een vervolgcontrole duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. In het begin van je zwangerschap kom je elke 4 weken op controle. Naarmate de zwangerschap vordert, volgen de controles elkaar sneller op. Soms is er een advies of verwijzing naar de gynaecoloog nodig. Je hebt hiervoor altijd een verwijsbrief van ons nodig.

Informatie

De informatie die je van ons ontvangt, geven we stapsgewijs. Aan de hand van het aantal weken dat je zwanger bent geven we je informatie over bijvoorbeeld het erkennen van de baby, de plaats van de bevalling, het geven van borst- of flesvoeding en de benodigde voorbereiding voor de bevalling. Algemene informatie over al deze zaken vind je ook op op deze website. Tijdens het spreekuur is er natuurlijk alle ruimte voor het stellen van vragen. Wil je, naast je partner en eventuele kinderen, graag een familielid of vriend(in) meenemen naar een van de controles? Zij zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Extra tijd

Heb je het gevoel dat je extra tijd nodig hebt tijdens een van de controleafspraken om specifieke zaken of klachten te bespreken? Geeft dit dan van tevoren even aan via de praktijkassistente. Dan kunnen we extra tijd inplannen zodat we alle tijd voor je hebben. Tijdens spreekuren proberen we uitloop zoveel mogelijk te voorkomen. Toch kan het zo zijn dat je soms iets langer moet wachten. Wij vinden dit vervelend, maar door onverwachte zaken kan een spreekuur toch uitlopen.

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
  • erge hoofdpijn.
  • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
  • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
  • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.