Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Intakegesprek

Het intakegesprek vindt plaats als je 9 weken zwanger bent. Deze afspraak is vooral bedoeld voor het bespreken van factoren die van invloed kunnen zijn op de zwangerschap. We stellen vragen op medisch, familiair en sociaal gebied. En eventueel ook het verloop van eerdere zwangerschappen. Heb je problemen met je gezondheid of slik je medicijnen? Neem dan de gegevens van de huisarts of de specialist mee. Naar aanleiding van de anamnese kunnen we bepalen of er aanvullende onderzoeken nodig zijn. Bij de eerste intake krijg je veel informatie over onderzoeken en echo’s tijdens je zwangerschap en over een gezonde leefstijl. Wij begrijpen dat er veel op jullie afkomt, daarom is er uiteraard is alle ruimte voor het stellen van vragen.

Eerste controle

In de weken voorafgaand aan de eerste controle kun belangrijke informatie vinden in de brochure zwanger download hier de brochure. Verder is het advies om al voor de zwangerschap te starten met foliumzuur en vitamine D tabletten. Ben je net zwanger en gebruik je dit nog niet dan is het advies om hier zo snel mogelijk mee te starten. Bij vragen en advies mag je ons natuurlijk ook altijd even bellen.

Vervolgcontroles

Tijdens de vervolgcontroles controleren we je bloeddruk en gewicht. Door middel van uitwendig onderzoek beoordelen we de groei en ligging van de baby. De conditie van de baby wordt in de gaten gehouden door het beluisteren van de harttonen. Vanaf 12 weken is het mogelijk uitwendig het hartje van de baby te horen. In de tweede helft van je zwangerschap vragen we je naar de kindbewegingen die je voelt. Een vervolgcontrole duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. In het begin van je zwangerschap kom je elke 4 weken op controle. Naarmate de zwangerschap vordert, volgen de controles elkaar sneller op. Soms is er een advies of verwijzing naar de gynaecoloog nodig. Je hebt hiervoor altijd een verwijsbrief van ons nodig.

Informatie

De informatie die je van ons ontvangt, geven we stapsgewijs. Aan de hand van het aantal weken dat je zwanger bent geven we je informatie over bijvoorbeeld het erkennen van de baby, de plaats van de bevalling, het geven van borst- of flesvoeding en de benodigde voorbereiding voor de bevalling. Algemene informatie over al deze zaken vind je ook op op deze website. Tijdens het spreekuur is er natuurlijk alle ruimte voor het stellen van vragen. Wil je, naast je partner en eventuele kinderen, graag een familielid of vriend(in) meenemen naar een van de controles? Zij zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Extra tijd

Heb je het gevoel dat je extra tijd nodig hebt tijdens een van de controleafspraken om specifieke zaken of klachten te bespreken? Geeft dit dan van tevoren even aan via de praktijkassistente. Dan kunnen we extra tijd inplannen zodat we alle tijd voor je hebben. Tijdens spreekuren proberen we uitloop zoveel mogelijk te voorkomen. Toch kan het zo zijn dat je soms iets langer moet wachten. Wij vinden dit vervelend, maar door onverwachte zaken kan een spreekuur toch uitlopen.