Zwangerschapscursussen

In de regio zijn verschillende cursussen waarbij jij en je partner zich kunnen voorbereiden op de bevalling en het ouderschap. we hebben er aantal heeft voor jullie geselecteerd. Voor meer informatie en aanmelding kun je op de desbetreffende link klikken.

Borstvoeding

Deze cursus bereidt je voor op het geven van borstvoeding. Een goede voorbereiding vergroot namelijk de kans van slagen. Tijdens de cursus komen diverse aspecten aan bod. Zoals het aanleggen van de baby, rol van de partner, kolven en een gezonde levensstijl.
Lees meer…

Zwangerschapsyoga

Een zwangerschap verandert veel in je lichaam. Zwangerschapsyoga helpt je te luisteren naar je lichaam en bewust te worden van de veranderingen in jezelf. Door training help je het lichaam sterk en soepel te houden en kalmte en innerlijke balans te ontwikkelen.
Lees meer…

Samen Bevallen

Bij de cursus Samen Bevallen krijgen jij en je partner praktische informatie waarin jullie uitgebreid geïnformeerd worden over de bevalling. Jullie leren technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Naast het geven van informatie richt de cursus zich op het gezamenlijk contact maken met het ongeboren kind, het aanleren van ontspanningsoefeningen, massage en het uitproberen van verschillende baringshoudingen.
Lees meer…

Zwangerfit en Fysiofit

Deze zwangerschapscursus wordt gegeven door een gespecialiseerde fysiotherapeut. Deze richt zich op conditie, ademhaling en ontspanning. Je oefent ontspanning tijdens de weeën, perstechnieken, het trainen van de bekkenbodem en het voorkómen van rugklachten.
Lees meer…

ZwangerTotaal

ZwangerTotaal is een exclusief programma wat verder gaat dan alleen zwangerschapsbegeleiding. Je leert de basisprincipes van gezond bewegen tijdens de zwangerschap. Er wordt uitleg gegeven over  het ontstaan van bekkenpijn, rugpijn en urineverlies en nog belangrijker…hoe je deze klachten kan voorkomen of verminderen. De oefeningen zijn gebaseerd op dagelijkse houdingen en bewegingen. Er wordt geoefend in verschillende dagelijkse situaties en je krijgt veel praktische tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijkse bezigheden. Ook wordt er aandacht besteed aan de voorbereiding op de bevalling. De partner is van harte welkom in de partnerles. Lees meer…

Mommy body workout

Dit is eigenlijk geen zwangerschapscursus  maar gewoon lekker sporten aangepast voor zwangere vrouwen en voor opstarten 6 weken na de bevalling.
Lees meer…

Haptonomie

Haptonomie is een individuele begeleidingsvorm waarbij jullie als partners met je ongeboren baby centraal staan. Aanrakingen spelen bij haptonomie een grote rol. Op deze manier maak je al voor de geboorte, via de aanraking, contact met je kind. Omgaan met pijn, angst om te bevallen, weeën, baringshoudingen en hoe je als partner daarbij kan helpen komen aan bod.

Zwangerschapszwemmen

Genieten van je zwangerschap in heerlijk warm water. Tijdens het zwangerschapszwemmen worden conditionele en spierversterkende oefeningen afgewisseld met ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Na je zwangerschap kun je starten met Ouder en Kind zwemmen. Bij het babyzwemmen raakt je kind al spelenderwijs vertrouwd met water.
Lees meer…

Fijn Zwanger

De cursussen van Fijn Zwanger is een eendaagse cursus en wordt gegeven door Sabine de Groot. In een eendaagsebevalcursus leer je alles wat je nodig hebt om je op een ontspannen en liefdevolle manier voor te bereiden op jouw bevalling. Hierbij leer je vertrouwen te hebben in je eigen lichaam. Bovendien leer je om bewuste keuzes te maken en de regie in handen te nemen. Nuchter, praktisch en vol humor, zodat jij en je (geboorte) partner vol vertrouwen een liefdevolle bevalling in gaan. Zie ik jullie ook op de eendaagsebevalcursus?
Lees meer…

Fijnmama

Fijnmama verzorgt zwangerschapsgym voor zwangeren die zich op een nuchtere, eerlijke en plezierige manier, zowel actief als informatief willen voorbereiden op de bevalling en de periode erna. Samen in een vaste groep zijn er 9 lessen voor de bevalling en 6 na de bevalling.Daarnaast verzorgt Fijnmama cursussen Babymassage, hierin leer je de lichaamstaal van je kindje beter begrijpen en leer je om rust en geborgenheid mee geven. Lees meer…

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
  • erge hoofdpijn.
  • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
  • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
  • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.