Waar ga je bevallen?

Als alles normaal verloopt, mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Thuis of in het Geboortezorghuis. Indien het mogelijk is raden we je aan te bevallen op een plek waar jij je het prettigst voelt. Dit verhoogt de kans op een normaal en voorspoedig verloop van de bevalling.

Thuis bevallen

Onderzoek heeft uitgewezen dat bij een normaal verlopende zwangerschap thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis. Thuis kun je je vaak het beste ontspannen en hoef je niet tijdens de weeën of na de bevalling te verplaatsen. Verloskundigen zijn bij uitstek opgeleid om in de thuissituatie professioneel te kunnen handelen. Het kan zijn dat er zich tijdens de bevalling bijzonderheden voordoen, waardoor de verloskundige het beter vindt om je door te verwijzen naar het ziekenhuis.

Een paar dingen zijn belangrijk te weten voor een thuisbevalling:

Je mag thuis bevallen als je tussen de 37 en 42 weken zwanger bent en de zwangerschap normaal verloopt. De verloskundige wordt geassisteerd door de kraamverzorgster en zij verzorgt moeder en kind na de bevalling. Het is dus belangrijk dat je kraamzorg hebt geregeld. We adviseren om een thuisbevalling op de begane grond of de eerste etage te laten plaatsvinden (in verband met de til voorschriften van het ambulancepersoneel). Is dit niet mogelijk? Bespreek dit dan met ons tijdens het spreekuur. Zorg er ook voor dat het huisnummer in het donker goed zichtbaar is zodat je niet onnodig hoeft te wachten. Als je een moeilijk te vinden adres hebt, geef dit dan tijdens het spreekuur door. En maak eventueel een routebeschrijving van het adres.

Bedhoogte

Het bed waarop je wilt bevallen moet minstens 75- 80 cm hoog zijn. Je kunt bij Icare of bij de thuiszorgwinkel klossen lenen om onder het bed te plaatsen. Je kunt hier ook een douchekrukje en een bedsteun huren. Lukt het niet om je eigen bed te verhogen dan kun je overwegen om op een eenpersoonsbed in een andere kamer te bevallen. Tijdens de bevalling moet de kamer altijd goed te verwarmen zijn.

Ziekenhuis koffertje

Zorg er hoe dan ook voor dat je een ‘ziekenhuiskoffertje’ klaar hebt staan voor het geval je met spoed naar het ziekenhuis moet. In dit koffertje moet in ieder geval je zwangerschapskaart zitten, een patiëntenkaartje (als je die hebt) en anders je verzekeringspasje. Verder wat kleding en toiletartikelen. Denk ook aan je mobiel voor het maken van foto's of een fototoestel. Hier vind je een lijstje met wat je minimaal nodig hebt voor een thuisbevalling.

Bevallen in het Geboortezorghuis

Als er geen medische noodzaak is om in het ziekenhuis te bevallen, maar je wilt liever niet thuis bevallen kun je ervoor kiezen in het Geboortehuis Veluwe en Omstreken te bevallen. Je eigen verloskundige begeleidt daar de bevalling in een huiselijke sfeer. Ze wordt geassisteerd door een kraamverzorgende. Het Geboortezorghuis bevindt zich in het Sint Jansdal ziekenhuis, net onder de verlosafdeling het Moeder en Kindcentum. Als je wilt bevallen in het Geboortehuis komen wij eerst thuis bij je kijken. Meestal gaan we vanaf 3  centimeter ontsluiting naar het Geboortezorghuis. Het kan een enkele keer voorkomen dat de bevalling zo snel verloopt, dat het niet verantwoord meer is om met de auto naar het Geboortezorghuis te gaan. In dat geval zullen we er meestal in overleg voor kiezen om de bevalling thuis te laten plaatsvinden. Als alles normaal verloopt mag je meestal na de bevalling weer naar huis met je kindje als je gedoucht en gegeten hebt en daar zelf aan toe bent.

Omdat er geen medische noodzaak is moet je soms een eigen bijdrage betalen voor de huur van de bevalkamer. Dit is in de meeste gevallen als je niet aanvullend verzekerd bent. Informeer hierover bij je ziektekostenverzekering. Iedere 2 weken is er een rondleiding in het Geboortezorghuis deze zijn te vinden op de site. Tevens bestaat de mogelijk om na de informatieavond van de bevalling van onze praktijk aansluitend het Geboortezorghuis te bekijken.

Poliklinisch bevallen

Soms is het noodzakelijk dat je poliklinisch bevalt in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld omdat je bij een vorige bevalling veel bloed hebt verloren of, omdat je bepaalde medicijnen gebruikt. In dat geval begeleidt je eigen verloskundige de bevalling in het Moeder en Kind Centrum in het St Jansdal.

Bevallen in het ziekenhuis op medische indicatie

Soms is het al voor de bevalling duidelijk dat je op medische indicatie in het ziekenhuis moet bevallen. Bijvoorbeeld omdat je kindje in stuitligging ligt, of omdat je bij een eerdere bevalling een keizersnee hebt gehad. In dat geval vindt de bevalling meestal plaats onder leiding van een verloskundige van het ziekenhuis in samenwerking met de gynaecoloog. Je krijgt tijdens je bezoek in het ziekenhuis instructies en telefoonnummers waar je heen moet bellen als de bevalling begint. Soms ontstaat er tijdens de bevalling een situatie waarbij het niet meer wenselijk is om de bevalling thuis voort te zetten. In dat geval zullen wij de verwijzing regelen en als dat mogelijk is je begeleiden naar het ziekenhuis.

Zwangerschapscontroles

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 14 keer bij ons voor controle. Door onderzoek en een aantal echo’s wordt de groei en de conditie van de baby en de gezondheid van jou als aanstaande moeder zorgvuldig in de gaten gehouden. Uiteraard is er alle ruimte voor het stellen van vragen en staat jullie beleving als aanstaande ouders voorop.

Echo's

Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen Verloskundigenpraktijk Harderwijk gemaakt. Tevens bestaat de mogelijkheid om de 20 weken echo in onze eigen praktijk te laten verrichten.
Wil je graag een pretecho of een geslachtsecho laten maken deze plannen we graag voor je in!

Onderzoeken

Als aanstaande ouders wil je graag weten of jullie baby gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte je kind te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Deze onderzoeken kunnen jullie misschien geruststellen, maar kunnen soms ook onrust brengen. Omdat deze testen voor- en nadelen hebben geven wij jullie hierover uitgebreide informatie dit gebeurt tijdens het eerste gesprek bij ons de intake, daarna kunnen jullie samen besluiten om de testen wel of niet uit te laten voeren. Op deze pagina lees je informatie over diverse onderzoeken die plaats kunnen vinden tijdens de zwangerschap. Verder kun je alle informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl.

Voeding en advies

Rauw vlees

Eet géén rauw vlees. Dit kan toxoplasmose bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Rauwe melk

Eet géén producten van rauwe melk. Dit kan listeria bevatten. Een infectie hiermee is gevaarlijk als je op korte termijn zwanger wilt worden of het al bent.

Orgaanvlees

Eet weinig tot geen orgaanvlees. Dit bevat namelijk veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby.

Groente en fruit

Was groente en fruit altijd goed voordat je het eet.

Wanneer moet je ons bellen?

 • Weeën of buikpijn als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Vruchtwaterverlies als je nog geen 37 weken zwanger bent.
 • Bloedverlies.
 • Na een val op je buik of een plotselinge stoot of trap op je buik.
 • Het kindje gedurende langere tijd niet voelen bewegen na 26 weken zwangerschap.
 • Klachten hebt die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk zoals:
  • erge hoofdpijn.
  • pijn rechts boven in je buik . Je hebt een strak gevoel om je middenrif (de plek achter je bh, aan de onderkant van je borsten) vaak in combinatie met je niet lekker voelen en misselijkheid.
  • lichtflitsen, sterretjes zien of last hebben van licht.
  • plotseling veel vocht vasthouden in je gezicht of je handen en benen.

Praktische zaken

Je beslist zelf hoeveel spullen je wilt kopen voordat je kindje geboren wordt. Dat is een persoonlijke keuze, veel spullen kun je ook na de geboorte kunt kopen. Voor een bevalling en tijdens de kraamweek zijn enkele spullen onmisbaar. Zorg daarom dat je vanaf 37 weken in ieder geval alle spullen in huis hebt.

Belangrijk ook om de erkenning voor 26 weken zwangerschap te regelen.

Een kraampakket in huis te hebben vanaf 34 weken zwangerschap.