Waar ga je bevallen?

Als alles normaal verloopt, mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Thuis of in het Geboortezorghuis. Indien het mogelijk is raden we je aan te bevallen op een plek waar jij je het prettigst voelt. Dit verhoogt de kans op een normaal en voorspoedig verloop van de bevalling.

Thuis bevallen

Onderzoek heeft uitgewezen dat bij een normaal verlopende zwangerschap thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis. Thuis kun je je vaak het beste ontspannen en hoef je niet tijdens de weeën of na de bevalling te verplaatsen. Verloskundigen zijn bij uitstek opgeleid om in de thuissituatie professioneel te kunnen handelen. Het kan zijn dat er zich tijdens de bevalling bijzonderheden voordoen, waardoor de verloskundige het beter vindt om je door te verwijzen naar het ziekenhuis.

Een paar dingen zijn belangrijk te weten voor een thuisbevalling:

Je mag thuis bevallen als je tussen de 37 en 42 weken zwanger bent en de zwangerschap normaal verloopt. De verloskundige wordt geassisteerd door de kraamverzorgster en zij verzorgt moeder en kind na de bevalling. Het is dus belangrijk dat je kraamzorg hebt geregeld. We adviseren om een thuisbevalling op de begane grond of de eerste etage te laten plaatsvinden (in verband met de til voorschriften van het ambulancepersoneel). Is dit niet mogelijk? Bespreek dit dan met ons tijdens het spreekuur. Zorg er ook voor dat het huisnummer in het donker goed zichtbaar is zodat je niet onnodig hoeft te wachten. Als je een moeilijk te vinden adres hebt, geef dit dan tijdens het spreekuur door. En maak eventueel een routebeschrijving van het adres.

Bedhoogte

Het bed waarop je wilt bevallen moet minstens 75- 80 cm hoog zijn. Je kunt bij Icare of bij de thuiszorgwinkel klossen lenen om onder het bed te plaatsen. Je kunt hier ook een douchekrukje en een bedsteun huren. Lukt het niet om je eigen bed te verhogen dan kun je overwegen om op een eenpersoonsbed in een andere kamer te bevallen. Tijdens de bevalling moet de kamer altijd goed te verwarmen zijn.

Vluchtkoffertje

Zorg er hoe dan ook voor dat je een ‘vluchtkoffertje’ klaar hebt staan voor het geval je met spoed naar het ziekenhuis moet. In dit koffertje moet in ieder geval je zwangerschapskaart zitten, een ponskaartje (als je die hebt) en anders je verzekeringspasje. Verder wat kleding en toiletartikelen. Denk ook aan je fototoestel, koop eventueel een wegwerpcamera. Hier vind je een lijstje met wat je minimaal nodig hebt voor een thuisbevalling.

Bevallen in het Geboortezorghuis

Als er geen medische noodzaak is om in het ziekenhuis te bevallen, maar je wilt liever niet thuis bevallen kun je ervoor kiezen in het Geboortehuis Veluwe en Omstreken te bevallen. Je eigen verloskundige begeleidt daar de bevalling in een huiselijke sfeer. Ze wordt geassisteerd door een kraamverzorgende. Het Geboortezorghuis bevindt zich in het Sint Jansdal ziekenhuis, net onder de verlosafdeling het Moeder en Kind centum. Als je wilt bevallen in het Geboortehuis komen wij eerst thuis bij je kijken. Meestal gaan we vanaf 3,4 centimeter ontsluiting naar het Geboortezorghuis. Het kan een enkele keer voorkomen dat de bevalling zo snel verloopt, dat het niet verantwoord meer is om met de auto naar het Geboortezorghuis te gaan. In dat geval zullen we er meestal in overleg voor kiezen om de bevalling thuis te laten plaatsvinden. Als alles normaal verloopt mag je meestal na de bevalling weer naar huis met je kindje als je gedoucht en gegeten hebt en daar zelf aan toe bent.

Omdat er geen medische noodzaak is moet je soms een eigen bijdrage betalen voor de huur van de bevalkamer. Dit is in de meeste gevallen als je niet aanvullend verzekerd bent. Informeer hierover bij je ziektekostenverzekering. Iedere 2 weken is er een rondleiding in het Geboortezorghuis deze zijn te vinden op de site. Tevens bestaat de mogelijk om na de informatieavond van de bevalling van onze praktijk aansluitend het Geboortezorghuis te bekijken.

Poliklinisch bevallen

Soms is het noodzakelijk dat je poliklinisch bevalt in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld omdat je bij een vorige bevalling veel bloed hebt verloren of omdat je bepaalde medicijnen gebruikt. In dat geval begeleidt je eigen verloskundige de bevalling in het Moeder en Kind Centrum in het St Jansdal.

Bevallen in het ziekenhuis op medische indicatie

Soms is het al voor de bevalling duidelijk dat je op medische indicatie in het ziekenhuis moet bevallen. Bijvoorbeeld omdat je kindje in stuitligging ligt, of omdat je bij een eerdere bevalling een keizersnee hebt gehad. In dat geval vindt de bevalling meestal plaats onder leiding van een verloskundige van het ziekenhuis in samenwerking met de gynaecoloog. Je krijgt tijdens je bezoek in het ziekenhuis instructies en telefoonnummers waar je heen moet bellen als de bevalling begint. Soms ontstaat er tijdens de bevalling een situatie waarbij het niet meer wenselijk is om de bevalling thuis voort te zetten. In dat geval zullen wij de verwijzing regelen en als dat mogelijk is je begeleiden naar het ziekenhuis.